Dr. Dwight Lundell a fost director al Banner Heart Hospital, Mesa, AZ și șeful secției de chirurgie. Dr. Lundell a lăsat deoparte chirurgia pentru a se concentra asupra tratamentelor nutriționale pentru bolile de inimă. Este fondator al fundației Healthy Humans Foundation care promovează sănătatea oamenilor și încearcă să inspire marile corporații să promoveze starea de bine.

La începutul anului 2012, dr. Lundell s-a hotărât să iasă cu un mesaj public privind ceea ce el consideră a fi cauzele reale ale apariției bolilor de inimă. După 25 de ani de experiență în chirurgia cardiovasculară și peste 5000 de operații pe cord deschis, concluzia doctorului Lundell este că toată teoria care spune că bolile de inimă sunt cauzate de nivelul mare de colesterol în sânge este… GREȘITĂ. În consecință, tratamentele anticolesterol cu statine și dietele recomandate de medici nu sunt doar ineficiente, ci pot chiar contribui la înrăutățirea stării de sănătate a pacientului. Explicația: aceste diete se concentrează doar asupra eliminării grăsimilor din alimentație și ignoră orice recomandare privind cantitatea de carbohidrați „acceptabilă”, dar și privind evitarea alimentelor ultra-procesate.

Bolile de inimă sunt cauzate de inflamații ale pereților arteriali

Dr. Lundell susține că, dacă nu există o inflamație la nivelul arterelor, colesterolul nu se poate depune pe vasele de sânge și va circula prin ele, asa cum ar trebui să o facă în mod natural. Inflamația este o reacție de apărare (absolut necesară) a organismului împotriva bacteriilor, toxinelor sau virusurilor. Acest sistem de protecție a organismului funcționează perfect, până în momentul în care organismul trebuie să aibă de-a face (în mod constant) cu alimente și toxine pe care nu a fost creat să le proceseze. În acest moment se instalează inflamația cronică, cea care este cu adevărat capabilă să provoace daune imense organismului.

Pentru a înțelege mai bine mecanismul de inflamare a arterelor, imaginați-vă că acționați în mod repetat cu o perie pe piele. Dr. Lundell spune că această operațiune și rezultatul ei (inflamarea pielii și chiar sângerarea ei) sunt foarte asemănătoare cu ce se întâmplă la nivelul arterelor expuse zi de zi la toxine și compuși dăunători din alimentație.

Cu adevărat îngrijorător este faptul că tocmai dietele care ar trebui să ne protejeze împotriva bolilor de inimă sunt cele care introduc în organism toxinele și compușii responsabili pentru aceste inflamații. În încercarea de a evita colesterolul și grăsimile saturate (considerate principalele vinovate pentru apariția așa-zisului „colesterol rău”), oamenii se îndreaptă către produse bogate în zahăr, carbohidrați procesați și alimente bogate în Omega 6. În realitate, însă, spune dr. Lundell, tocmai acestea sunt cele care aduc cele mai mari daune organismului, ducând la inflamarea arterială și crearea mediului propice pentru depunerea colesterolului.

Când consumăm carbohidrați simpli, așa cum este zahărul rafinat, nivelul de zahăr din sânge crește rapid. Ca răspuns, pancreasul secretă insulină, a cărei scop este să direcționeze zahărul în celule, acolo unde este nevoie, și unde se vor crea mici depozite pentru energie. Dacă, însă, celulele nu mai au nevoie de zahăr, îl vor respinge înapoi în sânge, de unde acesta va determina din nou producerea de insulină (de data aceasta în exces). În această situație, glucoza din sânge se va transforma în depozite de grăsime. În plus, toate moleculele de zahăr care nu-și mai găsesc locul în celule se atașează de o varietate de proteine care vor răni pereții vaselor de sânge, ducând la inflamarea lor. Tot acest zahăr în exces acționează ca niște granule abrazive asupra pereților interiori ai vaselor de sânge, inflamându-le și creând mediul propice pentru depunerea colesterolului.

În ceea ce privește consumul de grăsimi Omega 6, deși ele sunt absolut necesare bunei funcționări a organismului, este foarte important să se găsească într-un echilibru perfect cu grăsimile Omega 3. Iar dacă proporția optimă ar fi de 3:1 (Omega 6:Omega 3), în prezent proporțiile din organismul majorității oamenilor variază în medie între 15:1 până la 30:1.

Ce putem face pentru a ne feri de bolile cardiovasculare

Dr. Lundell susține că cea mai bună metodă pentru a evita inflamarea vaselor de sange este revenirea la mâncarea cât mai naturală și evitarea pe cât posibil a produselor procesate.

Iată câteva dintre sugestiile sale:

  • pentru a construi cât mai multă masă musculară, consumați multe proteine;
  • alegeți să consumați carbohidrați complecși, cum ar fi fructele și legumele (cât mai colorate);
  • eliminați grăsimile și produsele procesate care sunt făcute din ele; încercați să aduceți proporția de Omega 3: Omega 6 cât mai aproape de cea optimă;
  • în loc de ulei vegetal folosiți ulei de măsline sau unt de proveniență organică;
  • grăsimile animale conțin cu 20% mai puțin Omega 6 și sansele de a provoca inflamații sunt mai mici decât în cazul uleiurilor vegetale;

Ca o concluzie, cea mai bună metodă de reducere a riscului de boli cardiovasculare este evitarea, pe cât posibil, a mâncărurilor procesate, indiferent de „beneficiile” pe care le puteți citi pe etichetă.