AdioCelulitaro

Pentru un corp frumos și sănătos!

Rețete de post ușoare și delicioase — Februarie 28, 2017

Rețete de post ușoare și delicioase

Tocmai a început postul Paștelui. Pentru cei care sunt ortodocși și își doresc să țină acest post, am să vin azi cu câteva idei și recomandări.

Cât mai multe crudități

Întotdeauna promovez fructele și legumele crude. Așa că ar fi bine să te bazezi pe o dietă bazată mai mult pe crudități și salate. Totuși, cum nu e chiar atât de ușor să mâncăm zilnic numai salate, e normal să diversificăm și cu alte preparate de post.

Ardei cu orez în straturi

Probabil că deja te-ai gândit la ardei umpluți cu orez. Și într-adevăr este o idee foarte bună, la fel este și varianta de ardei umpluți cu varză, pregătiți la cuptor. Mai poți, însă, să faci această combinație și altfel. Se taie fâșii de ardei mai lați și se pun într-o cratiță cu puțin ulei și 2-3 linguri de apă. Separat, se pregătește un orez simplu. După ce sunt gata ambele și s-a răcit orezul, se pune într-o tavă un strat de ardei, apoi de orez, unul de ardei și tot așa. Primul și ultimul strat să fie de ardei. Se bagă la cuptor.

Vinete cu ardei

După ce ai copt câteva vinete și mai mulți ardei, îi cureți și îi tai felii. Pregătești și niște ceapă și roșii pe care le tai în felii. Ceapa se călește și apoi se pun într-o tavă în straturi alternative felii de vinete, ceapă, ardei, roșii, pătrunjel verde și usturoi tocat. Se mai adaugă la final niște ulei și se pune la cuptor până va scădea zeama lasată de roșii.

Vinete cu stafide

Se taie în două, pe lungime, câteva vinete. Se țin pe foc în apă fiartă cu sare pentru 10-15 minute. Apoi se pun la scurs și după ce se răcesc se scobesc. Pulpa lor se va folosi ca umplutură. Se prăjește niște ceapă și se adaugă pulpa vinetelor și roșii fără pieliță, tăiate mărunt. Se condimentează cu sare, piper și orice altceva se dorește. Când s-au pătruns legumele și sunt gata, se adaugă o mână de stafide spălate și hidratate, care au fost ținute în apă 5-10 minute înainte. Se umplu vinetele cu această compoziție, se pun într-o tavă, se toarnă deasupra niște ulei și se dă la cuptor. Se mai pot pune deasupra foi de dafin și cimbru. E bine să fie consumate reci.

Praz cu măsline

Prazul este o legumă uitată de mulți, însă ea este foarte gustoasă și sănătoasă. Mama mea obișnuia să facă destul de des când eram mică mâncare de praz cu măsline. Atunci când suntem în post îmi aduc mereu aminte de ea. Se folosește partea albă a prazului, se taie în bucăți de 5-7 cm, se ține pe foc câteva minute în apă fiartă cu sare. Se scurg de apă și se prăjesc dupa aceea în puțin ulei. Separat se face un rântaș din ulei și făină, care se stinge cu bulion de roșii subțiat cu apă. Rântașul se toarnă peste bucățile de praz, se mai pune piper, una-două foi de dafin, măslinele opărite, 2-3 felii de lămâie și, opțional, o linguriță de oțet. După ce ai adăugat toate acestea, poți pune totul într-o tavă și să o dai la cuptor. Se mănâncă rece.

Dovlecei prăjiți

Dacă nu te ferești de prăjeli, poți să încerci în post și niște dovlecei prăjiți. Se iau câțiva dovlecei mai tineri, se spală, se rad de coajă și se taie felii de circa 1 cm grosime. Se așază pe niște șervețele feliile presărate cu sare și se lasă o jumătate de oră. Dupa aceea, se șterg cu un șervețel, se dă fiecare felie prin făină și se pun în uleiul încins. Se prăjesc și apoi se sărează. Se pot mânca reci sau calzi.

Alte idei

Nu uita de clasicul ghiveci din legume proaspete sau pilaf combinat cu ciuperci, dovlecei sau alte legume. Fasolea verde, uscată, conopida, brocoli, mazărea pot fi și ele variante simple și la îndemână în perioada de post. La fel și salata de vinete, humusul, iahnia de fasole cu usturoi, bruschetele. Nu uita de variantele sățioase: quinoa, năut, linte roșie, verde sau de alte culori. Caută să incluzi în postul tău cât mai multe legume verzi sau crude: spanac, sparanghel, sfeclă roșie, țelină, gulie, varză, ciuperci, etc.

Anunțuri
5 alimente sănătoase care îți taie senzația de foame — Noiembrie 5, 2015

5 alimente sănătoase care îți taie senzația de foame

Precum în cazul dietei volumetrice, există alimente care îți permit să mânânci pe săturate, dar fără a depune nedorita grăsime. Acest regim a pornit de la ideea de bază că oamenii pot slăbi simțindu-se constant sătui dacă știu să aleagă alimente sărace în calorii, dar care le oferă senzația de sațietate.

Barbara Rolls, nutriționistă și autoare a cărții „The Volumetrics Weight-Control Program” susține că dieta volumetrică este cu totul specială pentru că în timpul ei este posibil să mănânci mai mult (cantitativ) decât înainte, deși, bineînțeles, mai puțin din punct de vedere caloric.

Barbara Rolls și Althea Zanecosky, purtătoare de cuvânt pentru American Dietetic Association, au creat pentru WebMD o listă de 5 alimente sănătoase și, cel puțin la fel de important, care îți dau senzația de sațietate pentru mult timp.

Supa
Rolls recomandă să eviți supele-cremă, care sunt mult mai bogate în calorii, și să alegi, în schimb supele de legume în care poți adăuga ingrediente cu un conținut caloric redus, dar bogate în proteine, precum fasolea, puiul (pieptul) sau peștele. Ai astfel, spune dr. Ross, toate elementele unei mese dense în energie și sațioase.

Smoothie
Dacă sunt făcute cu iaurt cu un conținut mic de grăsime și fructe, beneficiezi de proteine, fibre și calciu, explică Rolls.

Pasta primavera
Folosește paste integrale, la care adaugi legumele tale preferate. „Cu cât crești cantitatea de legume față de cea de paste, cu atât te simți mai sătul. Am făcut multe teste cu acest gen de mâncăruri cu paste și, cu cât conțin mai multe legume, cu atât ești mai sătul”, explică Rolls.

Popcorn
Popcornul are două avantaje majore: este un aliment dens în energie și bogat în volum. „Dacă faci popcorn (și nu adaugi niciun fel de grăsime) obții o cantitate mare, iar asta este bine pentru că îți oferă multe satisfacții senzoriale. Exista cercetări care arată că percepția mâncatului mult poate păcăli sistemul”, explică Rolls.

Salate mari
Zanecosky spune că o salată care să constituie o masă în sine are nevoie de brânză, un dressing cu conținut redus de grăsimi și multe fructe și legume pentru a da senzația de sațietate. „Dacă pun doar oțet și legume în salată, nu mă simt sătulă două ore mai târziu. Dacă adaugi brânză și un pic de dressing, însă, lucrurile de schimbă”, explică Zanecosky.

Alimentele procesate, principala cauză a bolilor cardiovasculare — Aprilie 13, 2015

Alimentele procesate, principala cauză a bolilor cardiovasculare

Dr. Dwight Lundell a fost director al Banner Heart Hospital, Mesa, AZ și șeful secției de chirurgie. Dr. Lundell a lăsat deoparte chirurgia pentru a se concentra asupra tratamentelor nutriționale pentru bolile de inimă. Este fondator al fundației Healthy Humans Foundation care promovează sănătatea oamenilor și încearcă să inspire marile corporații să promoveze starea de bine.

La începutul anului 2012, dr. Lundell s-a hotărât să iasă cu un mesaj public privind ceea ce el consideră a fi cauzele reale ale apariției bolilor de inimă. După 25 de ani de experiență în chirurgia cardiovasculară și peste 5000 de operații pe cord deschis, concluzia doctorului Lundell este că toată teoria care spune că bolile de inimă sunt cauzate de nivelul mare de colesterol în sânge este… GREȘITĂ. În consecință, tratamentele anticolesterol cu statine și dietele recomandate de medici nu sunt doar ineficiente, ci pot chiar contribui la înrăutățirea stării de sănătate a pacientului. Explicația: aceste diete se concentrează doar asupra eliminării grăsimilor din alimentație și ignoră orice recomandare privind cantitatea de carbohidrați „acceptabilă”, dar și privind evitarea alimentelor ultra-procesate.

Bolile de inimă sunt cauzate de inflamații ale pereților arteriali

Dr. Lundell susține că, dacă nu există o inflamație la nivelul arterelor, colesterolul nu se poate depune pe vasele de sânge și va circula prin ele, asa cum ar trebui să o facă în mod natural. Inflamația este o reacție de apărare (absolut necesară) a organismului împotriva bacteriilor, toxinelor sau virusurilor. Acest sistem de protecție a organismului funcționează perfect, până în momentul în care organismul trebuie să aibă de-a face (în mod constant) cu alimente și toxine pe care nu a fost creat să le proceseze. În acest moment se instalează inflamația cronică, cea care este cu adevărat capabilă să provoace daune imense organismului.

Pentru a înțelege mai bine mecanismul de inflamare a arterelor, imaginați-vă că acționați în mod repetat cu o perie pe piele. Dr. Lundell spune că această operațiune și rezultatul ei (inflamarea pielii și chiar sângerarea ei) sunt foarte asemănătoare cu ce se întâmplă la nivelul arterelor expuse zi de zi la toxine și compuși dăunători din alimentație.

Cu adevărat îngrijorător este faptul că tocmai dietele care ar trebui să ne protejeze împotriva bolilor de inimă sunt cele care introduc în organism toxinele și compușii responsabili pentru aceste inflamații. În încercarea de a evita colesterolul și grăsimile saturate (considerate principalele vinovate pentru apariția așa-zisului „colesterol rău”), oamenii se îndreaptă către produse bogate în zahăr, carbohidrați procesați și alimente bogate în Omega 6. În realitate, însă, spune dr. Lundell, tocmai acestea sunt cele care aduc cele mai mari daune organismului, ducând la inflamarea arterială și crearea mediului propice pentru depunerea colesterolului.

Când consumăm carbohidrați simpli, așa cum este zahărul rafinat, nivelul de zahăr din sânge crește rapid. Ca răspuns, pancreasul secretă insulină, a cărei scop este să direcționeze zahărul în celule, acolo unde este nevoie, și unde se vor crea mici depozite pentru energie. Dacă, însă, celulele nu mai au nevoie de zahăr, îl vor respinge înapoi în sânge, de unde acesta va determina din nou producerea de insulină (de data aceasta în exces). În această situație, glucoza din sânge se va transforma în depozite de grăsime. În plus, toate moleculele de zahăr care nu-și mai găsesc locul în celule se atașează de o varietate de proteine care vor răni pereții vaselor de sânge, ducând la inflamarea lor. Tot acest zahăr în exces acționează ca niște granule abrazive asupra pereților interiori ai vaselor de sânge, inflamându-le și creând mediul propice pentru depunerea colesterolului.

În ceea ce privește consumul de grăsimi Omega 6, deși ele sunt absolut necesare bunei funcționări a organismului, este foarte important să se găsească într-un echilibru perfect cu grăsimile Omega 3. Iar dacă proporția optimă ar fi de 3:1 (Omega 6:Omega 3), în prezent proporțiile din organismul majorității oamenilor variază în medie între 15:1 până la 30:1.

Ce putem face pentru a ne feri de bolile cardiovasculare

Dr. Lundell susține că cea mai bună metodă pentru a evita inflamarea vaselor de sange este revenirea la mâncarea cât mai naturală și evitarea pe cât posibil a produselor procesate.

Iată câteva dintre sugestiile sale:

  • pentru a construi cât mai multă masă musculară, consumați multe proteine;
  • alegeți să consumați carbohidrați complecși, cum ar fi fructele și legumele (cât mai colorate);
  • eliminați grăsimile și produsele procesate care sunt făcute din ele; încercați să aduceți proporția de Omega 3: Omega 6 cât mai aproape de cea optimă;
  • în loc de ulei vegetal folosiți ulei de măsline sau unt de proveniență organică;
  • grăsimile animale conțin cu 20% mai puțin Omega 6 și sansele de a provoca inflamații sunt mai mici decât în cazul uleiurilor vegetale;

Ca o concluzie, cea mai bună metodă de reducere a riscului de boli cardiovasculare este evitarea, pe cât posibil, a mâncărurilor procesate, indiferent de „beneficiile” pe care le puteți citi pe etichetă.